Sayfalar

14 Temmuz 2014 Pazartesi

FIRIN SÜTLAÇ; SONUNDA BAŞARDIK! YUPPY ^-^

Malum yaz sıcakları Temmuz ayında kendini iyiden hissettirmeye başladı. Tatlısız da gün geçmiyor ki! Tercihlerim arasında sütlü ve hafif tatlılar var. Şimdi size sütlacın benimle olan hikayesini yazacağım. 
Çocukluğumdan bu yana annemin yaptığı sütlaca hep muhalefet oldum ve hep eleştirdim kendisini. Aslında annemin sütlacı ben hariç herkes tarafından tam not alır. Ben bir türlü hayal ettiğim tadı sadece annemin değil bugüne kadar kimsenin sütlacın da alamadım. En meşhurum diye bilinenlerde dahil. Ya kıvamı çok cıvık, ya şekerli, yada pirincin miktarı çok fazla oluyor. Bir türlü istediğim tadı bulamıyorum. Farklı bloklardan aldığım tarifleri kullanarak kendi denemelerimle de bir türlü istediğim sonucu alamadım. 

Şileden doğal süt gelince bir kısmını yoğurt yaptım bir kısmınında sütlaç yapmak için ayırdım.

İşte bu dedirten tat  ^-^


Malzemeler:

1/2 su bardağı pirinç,
1,5 su bardağı su,
5 su bardağı süt + 1,5 su bardağı su,
3 yemek kaşığı pirinç unu,
1 yemek kaşığı nişasta,
1 paket vanilya,
1 su bardağı (tepeleme) toz şeker

Yapılışı:

1,5 su bardağı su ile 1/2 su bardağı pirinci yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinçler pişerken 5 su bardağı süt + 1,5 su bardağı suya un, nişasta, şeker, vanilyayı ekleyin ve homojen bir karışım elde edin. Bu karışımı pişen pirinçlerin üzerine ekleyin ve kıvam alıncaya kadar orta ateşte karıştırın.

Karışımı varsa güveç kaplarımıza yada ısıya dayanıklı servis kaplarına aldıktan sonra fırın tepsisine su ilave etmeyi unutmayın. Eksik yok ise 200 derecelik fırında üzerine kızara kadar tutun.

En az 4-5 saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz. Ertesi gün kıvamı oturduktan sonra daha leziz olacaktır.

Afiyet olsun.

SU,

Ümraniye, İstanbul

YEŞİL MERCİMEKLİ SİGARA BÖREĞİ

Yemek yemek benim en sevdiğim hobilerim arasında! Hatta çok sevdiğimden dolayı hiç bitmesini istemediğim lezzetlerde oldukça fazla.
Bazen tekerleme şeklinde söyleriz,
Allahım, hem çok yiyeyim hem hiç bitmesin hemde kilo almayayım (^-^)
Bende ikisi tutuyor ama her fani şey gibi oda tükenmekten kurtulamıyor!
Başka tatlar yeni lezzetler benim vazgeçilmezim. memleket memleket gezip  yemek ve mutfak kültürünü keşfetmek bana keyif veriyor. Bu sebepten midir bilmem her fırsatta bir yerlere gidiyorum. Hatta her sene nerelere gideceğimin planını bile yaparım ve sosyal çevremde alay konusu olurum 'Semra gelecek yılın planını yaptı, biletleri aldı rezervasyon tamam!' Hal böyleyken gelmek isteyen gelir, kalan sağlar bizimdir der ve keşfe çıkarız.
Hani yemek en sevdiğim hobim dedim ya sadece hazır yemek değil kastettiğim aslında ben yemek yapmayı da en az yemek kadar severim.
Genelde bir yaptığım ikinci yaptığıma pek benzemez ama daha lezzetli olur^-^
Malum yaz ayları yağlı ve kırmızı etli yemeklerden uzak durmaya çalışıyorum. Bu sebepten dolayı biraz proteinde alalım diye kuru bakliyatlar ile yapılan yemek varyasyonlarına merak saldım. Yeşil mercimek salatası yapmaya karar verdim. Yemekte ki baş rol oyuncusu yeşil mercimek, başına gelenlerden sonra yardımcı oyuncularını değiştirme kararını hoş karşıladı (^-^)

Ortaya ne mi çıktı dersiniz;

YEŞİL MERCİMEKLİ SİGARA BÖREĞİ

Malzemeler:
6 adet yufka
2 su bardağı yeşil mercimek,
2 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı acı biber salçası,
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber,
2 tane yumurta,
1 su bardağı süt,
1/2 su bardağı su,
1 su bardağı sıvı yağ
Bir tutam maydanoz
tuz, kimyon, karabiber,
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı:

  • Yeşil mercimekleri haşlayın. Önceden ıslatmadım diye korkmayın, mercimeği yıkayıp bir saat kadar suda bekletin zaten o şişecektir. Koyduğunuz mercimeğin yaklaşık üç parmak geçecek kadar su ile kaynatın ve ilk suyunu dökün. Sonra ikinci suyunu koyun (Ben kaynamış su kullandım) ve pişmesini bekleyin. Hafif diride olabilir ama ben düdüklü tencerede biraz fazla pişirdim. Haşlama işlemi bittikten sonra biraz dinlendirin ki o biraz daha şişecektir.  
  • Doğradığınız soğanları 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavurun, biber salçasını ekleyin onunla da özdeşleştik ten sonra yeşil mercimekleri ekleyin. Üzerine kırmızı biber, tuz, kimyon ve karabiberi de ekleyin.
  • Büyün karışımı kısık ateşte kavurun ve ocağı kapatın. 
  • Soğumaya bırakın, en son üzerine doğradığınız maydanozları ekleyin. 
  • Derin bir kapta 1 yumurta ve 1 yumurtanın da beyazını (sarısını böreklerin üzerine sürmek için ayırdık) çırpın  ve üzerine süt, su, kalan sıvı yağ (4-5 kaşığını iç malzemeyi hazırlamak için kullanmıştık), kabartma tozunu ekleyelim. Elde ettiğimiz karışımı yufkaların üzerine kullanacağız.




Önce yufkalardan bir tanesini tezgaha serin ve üzerine sıvı karışımdan fırça ile sürün. İkinci yufkayı da bunun üzerine serin ve aynı şekilde sıvı karışımdan üzerine fırça ile sürün. Yufkayı + şeklinde 4 parçaya ayırdıktan sonra her bir parçayı da kendi içinde üç parçaya ayırın. Toplamda 12 adet parçanız olacak. Her bir parçanın alt ucuna 1 yemek kaşığı iç malzemenizden koyarak sigara böreği şeklini verin ama sigara böreği gibi sıkı sarmayın geniş geniş olsun.
Toplamda 36 adet sarılmış yeşil mercimekli sigara böreğiniz olacak. Üzerine yumurta sarısını sürün ve çörek otundan gezdirin.
Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Harika bir lezzet ortaya çıktı,
yummy yummy yuuum (^-^)

Afiyet olsun.

SU,
Ümraniye, İstanbul